prepelite, qwail, custi si informatii crestere prepelite

This slideshow requires JavaScript.

Termometrul este cel mai important element al oricarui incubator. Acesta iti permite sa reglezi corect temperatura de incubare, in functie de nevoile speciei. Cand cumparati un termometru digital verificati daca este afisata precizia de masurare a acestuia si nu rezolutia. De multe ori rezolutia de afisare este de 0,1 dar precizia este de peste 1gradC. La un pret intre 50 si 200ron se gasesc termometre cu o precizie de 0.5grade. Cele profesionale cu precizie de 0.1’C sunt de la 100Eur in sus.

Termometre ieftine care isi fac treaba gasiti si aici:

http://www.echipot.ro/Instrumente/Control_Company/Termometre_etalonate/na_15_8_93_-1.html

http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=101353

http://www.adelaida.ro/termometru-cu-semnalizare-depasire-praguri-setate-ad-025v11.html

http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=123402

Termometre mai scumpe si mai bune gasiti aici:

http://www.malvi.ro/termometru-digital-pentru-control-lt-102-p369

http://www.hannainst.ro/Testere/Termometru-de-precizie-cu-sond%C4%83-din-o%C5%A3el-inoxidabil–cID1127–pID2239.html

http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=103160

http://www.instrumente-de-masura.ro/product_details.php?cid=32&sid=33&mpid=36

Pentru incepatori cel mai bun incubator este Cleo-IPEE Curtea de Arges fara termometru si intoarcere automata, cu capacitate de 60oua gaina si 160 oua prepelita. Se gaseste la Praktiker la 130ron. Avantaje:permite reglarea temperaturii si se gasesc piese de schimb ptr el-( in magazinele Dioda- rezistenta incalzire 30 ron, motoras 220V – 45ron sau pe site-uri)

http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=31_160&products_id=80

http://www.ipee.ro/  (vezi lista preturi)

ElectroAdmon a lansat pe piata un model de incubator universal, cu posibilitatea de reglare exacta a temperaturii, ce merita atentie:

Incubator Puisor Extra

Pentru cei ce vor sa faca o afacere si sunt la inceput de drum este recomandata constructia unui incubator cu o capacitate de 300oua gaina sau 1000 oua prepelita. In mod normal constructia acestuia, homemade, nu trebuie sa depaseasca 1000 ron, acesta incluzand obligatoriu si atentia unui electronist. Cumparat de la o firma specializata costa de la 2000eur in sus si nu justifica costurile, iar procentul de ecloziune este nesemnificativ mai ridicat. Fermele mari folosesc camere de incubare si nu incubatoare portabile.

Incubatoarele facute din carcase de frigider sau combina-vitrina-lada frigorifica sunt cele mai eficiente ca si costuri. Sunt gata izolate si au interiorul lavabil.

Am ajutat pe cineva sa transforme o vitrina frigorifica defecta, intr-un incubator de 1000 oua prepelita. Am folosit doar doua instalatii de la incubatoarele Cleo si doua becuri de 40W pentru preancalzire, iar ca backup in caz de pana de curent, un comutator automat ptr instalatia de 12V formata din patru becuri, fara termostat. Rafturile au fost facute de noi iar sistemul de intoarcere era semiautomat (se misca o maneta exterioara de 4 ori/zi.

Costurile totale, incluzand acumulatorul auto au fost de ~700ron. Procentul de ecloziune a fost, de la prima incubare, intre 70 si 85%.

Am vazut la un crescator de pasari ceva f simpatic. Avea un incubator facut din frigider si pentru a maximiza capacitatea acestuia a facut rafturile fixe si apropiate. Pentru a intoarce ouale intorcea intreg incubatorul la 60grade, iar recipientul intern cu apa era unul mobil si ramanea tot in aceeasi pozitie orizontala. Ingeniozitatea omului e nemarginita.

Vezi aici un incubator super,  conectat la reteaua de incalzire cu apa:

http://gavrilabizau.sunphoto.ro/incubator

Se gasesc si instalatii semiprofesionale, gata-facute, cu backup pe 12V, pe care doar trebuie sa le montezi pe incinta de care dispui. Vezi aici:

http://mustang-electronic.piczo.com/termostatpentruincubatoare?cr=4&linkvar=000044

Cele mai bune incubatoare raman insa tot clostile. Gainile pot cloci oua de prepelita, fazan, rata, etc si reduc costurile aproape de 0.

Sunt oameni care folosesc pe post de incubator doar o cutie cu un bec, un termometru cu mercur-alcool si o cana cu apa,si reusesc sa aiba 50% procent de ecloziune, fara termostat si senzori.

Totul tine de bani, costuri de exploatare si targhet. Daca colectezi zilnic 50 oua, iti faci un incubator de max. 400oua. Nu este rentabil sa incubezi 400 oua intr-un incubator de 1000oua si sa traiesti cu speranta ca o sa-ti maresti productia odata cu cresterea comenzilor. La fel cum nu este rentabil sa investesti in sisteme de climatizare ambientala, in momentul in care pasarile produc singure caldura si un spatiu corespunzator asigura automat o temperatura optima pe timp de iarna, iar vara deschizi pur si simplu geamul-geamurile si scazi densitatea de pasari/cusca.

Incubatie oua de prepelita si crestere pui

“Incubaţia reprezintă procesul prin care se realizează “factorul de confort” exprimat prin condiţiile optime de mediu, capabile să asigure o dezvoltare normală a embrionului de pasăre, într-o anumită perioadă de timp, caracteristică speciei, de la zigotul cu viaţa latentă din oul fecundat şi până la puiul sau bobocul de o zi, cu viabilitate normală”

Stocarea oalor de la recoltare si pana la introducerea in incubator

Oale ce vor fi folosite pentru incubare se aleg de la pasari sanatoase si care au o alimentatie corespunzatoare. Se aleg oua de dimensiuni medii, cu suprafata regulata fara asperitati, crapaturi. Nu se amesteca oua provenite din diferite surse. Cateva oua infectate pot omora o intreaga serie de pui.

- pe timp de 3 zile, stocajul ouălor de incubaţie este indicat a se face în limite mai largi de temperatură, cuprinse între +14 ÷ +20gradeC
pe timp de 6 zile, stocajul ouălor de incubaţie la temperaturi de +14 ÷ +16gradeC asigură o bună ecloziune a acestora şi o creştere performantă a puilor eclozionaţi
pe timp de 9 zile, este indicata o stocare a ouălor de incubaţie la temperaturi cuprinse între +14 ÷ +16gradeC
pe timp de 12 zile şi respectiv, de 15 zile, stocajul ouălor de incubaţie este deosebit de eficient la temperaturi cuprinse între +12 ÷ +14gradeC;
pe timp de 18 zile, stocajul ouălor de incubaţie se face la temperaturile, de +12 ÷ +14* C
– peste 18 zile – procentul de ecloziune scade drastic sub 40%

Indiferent de perioada de stocare a oualor, temperatura nu va fi mai mica de 12grade sau mai mare de 20grade.
Pe perioada stocarii umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 65 – 70%, iar întoarcerea ouălor este necesar să se facă din a 4-a zi de stocaj, sub un unghi de 45grade, de 3 ori în 24 ore. Ideal ar fi ca inainte sa fie introduse in incubator, coaja oualor sa fie sterilizata sub raze UV sau cu Ozon.

Incubare oua de prepelite
Matca de prepelite trebuie sa aibă un raport de: 1 mascul – 3 femele.
Ouale pentru incubat trebuie atent selectionate, acestea trebuie sa aiba coaja intreaga, curata, nu trebuie spalate, daca sunt murdare se pot curata cu o carpa uscata sau cu hartie abraziva.
Acestea trebuiesc pastrate cu varful in jos, partea rotunda in sus. Se rotesc la 90-180grade de 3 ori/zi. Este foarte important ca dupa transport, ouale pentru incubat sa fie lasate sa “se linisteasca” minim 12ore, cu varful in jos.

Incubatorul nu se curata cu substante chimice sau cu detergenti. Se spala cu apa fierbinte si zonele cu aparatura electronica se dezinfecteaza cu alcool sanitar.
Incubatorul se lasa sa functioneze in gol cateva ore si se regleaza temperatura pana ce aceasta devine optima si constanta. Conteaza mult ca incubatorul sa fie plasat intr-o camera in care temperatura nu variaza cu mai mult de 5 grade de la zi la noapte. Nu se pastreaza si nici nu se folosesc substante chimice in incaperea cu incubatorul

Durata de incubatie este de 16 – 17 zile, max 18zile.

In primele 24ore ouale nu se intorc in incubator. Din a 2-a zi se intorc de 3-4 ori/zi cu 180grade.
In ultimele 2-3 zile (din a 15-a zi) ouale nu se mai intorc ci doar se pulverizeaza cu apa cu apa calduta, la interval de 12ore (in a 16 -a zi) si cu apa la temperatura camerei in a 17-a zi, la interval de 8 ore, pana iese primul pui.
Din a 12-a zi de incubare temperatura din incubator creste cu ~0.3 grade, in aceleasi conditii de mediu ambiental.
Ouale de prepelita nu se verifica la ovoscop. Ouale de prepelita nu se intorc in incubator in mod individual. La incubatoarele mici se trece cu mana peste ele de 3-4 ori/zi, aproximativ la aceleasi ore. Intoarcerea oualor nu trebuie sa depaseasca 5 min.
Incubatorul nu se deschide in ultimele 2-3 zile si puii nu se scot pe masura ce ies din ou ci doar cand au iesit peste 50% din pui.
Temperatura de incubare ideala este de 38,3 la nivelul oualor. O scadere a temperaturii de incubare 1grad este mai grava decat cresterea acesteia cu 1grad. O temperatura prea ridicata -39grade- nu afecteaza in mod direct procentul de ecloziune, dar mareste numarul puilor debili si cu malformatii. O temperatura prea scazuta 37,7 reduce drastic procentul de ecloziune, dar puii rezultati sunt mult mai rezistenti.
Puii care nu pot sa iasă din ou nu trebuie ajutati sub nici o forma.

Daca nu exista eclozionator, puii se muta din incubator doar dupa ce sunt complet uscati ~8ore( daca umiditatea din incubator este prea mare puii nu se vor usca nici daca sunt tinuti 2 zile in acesta; se pot usca la fel de bine si in maternitate, dar feriti de puii ce au iesit cu mai mult de 6 ore si care sunt hiperactivi). Se muta in maternitate unde exista o sursa de caldura ce asigura 38-39 grade la nivelul puilor, dar unde exista si zone mai putin calde, cu temperaturi de 36-37grade. Trebuie feriti de curent si umezeala. Materialul pe care stau trebuie sa fie absorbant (nu este indicat sa fie tinuti direct pe carton). Indiferent de ce indica termometrul comportamentul puilor este mai relevant; daca se ingramadesc unul peste altul inseamna ca le e frig si daca alearga de nebuni si stau cu gura cascata inseamna ca nu au zone mai racoroase si le e prea cald. Pentru a nu avea probleme respiratorii datorita pufului pe care il pierd, se va face curat mai des in primele zile, in special prin schimbarea asternuturilor. In fiecare zi temperatura va fi scazuta cu 0.50 gradeC.

Dupa circa 3 saptamani se pot diferentia masculi de femele. Femelele au pieptul maroniu si cu puncte inchise la culoare. Vezi sectiunea poze.

Hrana pentru puii de o zi :
Timp de 4 saptamani li se da Starter macinat fin pentru pui de prepelita, pui de gaina ouatoare sau pentru pui de curca, amestecat cu faina de malai si pisat fin. De la 4-6 saptamani se amesteca cu mancare pentru prepelite ouatoare 50-50%. De la 6 saptamani se da doar mancare pentru prepelite ouatoare, amestecata cu pisat si tarate marunte. La 6 –max.7 saptamani incep sa oua. Compozitia mancarii nu se schimba de pe o zi pe alta ci doar pe o perioada de minim doua saptamani. Se adauga cate o lingura de calciu la 1kG de mancare. Cel mai bun calciu este cel recuperat din cojile de oua de gaina, facute praf in blender. Daca prepelita face oua moi inseamna ca mancarea nu este echilibrata.
Exploatare -18ore lumina- 6 somn (recomandat 16 ore lumina si 8 ore somn).
Puii de prepelita si prepelitele nu trebuie vaccinati si nu se imbolnavesc daca se respecta minimul de curatenie, apa proaspata si recipiente curate pentru apa, temperatura relativ constanta fara curenti de aer, amestec de mancare ce sa contina toti nutrientii necesari. Pasarilor cu probleme de sanatate nu li se dau antibiotice ci se separa de grup si se urmareste cu mai mare atentie compozitia hranei si a apei de baut.
Limitele de temperature ambientala 12-32 grade Celsius, cu un mediu recomandat de 20-25 grade.

Sunt crescatori care folosesc Polivit, Hepavit si alte minunatii, dar eu nu recomand decat in cazuri extreme.

Exista unele secrete pentru o incubare perfecta si care asigura un procent de ecloziune peste 95%. Din pacate aceste secrete au fost dobandite f greu, dupa zeci de serii de incubari si de aceea nu vor fi facute publice.

About these ads

Comments on: "Incubatoare si informatii incubare" (1)

  1. Iti trebuie o autorizatie de producator , ce se obtine f usor de la primaria din localiitate si pe urma poti sa incepi sa vinzi. Daca treaba merge si apar oportunitati pentru a desface cantitati mari (doar oferte ferme , pe baza de contract si pe perioada mare) la distribuitori-procesatori sau direct in lanturi de magazine, atunci iti trebuie firma. Cu firma e mai complicat si investitia devine mare si riscanta ; stiu cazuri care au pierdut contracte sau nu s-au mai reanoit si s-au trezit cu zeci de mii de oua zilnic pe care nu aveau cui sa le vanda si nici macar cui sa le doneze. Falimentul a fost inevitabil.
    Daca mergi la Directia Agricola si ii intrebi ce acte iti trebuie ca sa cresti si sa vinzi prepelite, o sa rada de tine si in cel mai bun caz, dupa ce o sa caute in reglementari ce nu exista, o sa-ti spuna ca nu iti trebuie nici un act daca vinzi cunostintelor, ca iti trebuie certificat de producator daca vinzi “la scara mica” prin piete si targuri si ca iti trebuie firma daca vrei sa vinzi en-gros.

Comments are closed.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: